patiowoning schiedam

Een apothekerswoning, daterend uit de jaren zeventig, bestond uit een eengezinswoning met openslaande deuren naar een riant dakterras en een apart verblijf voor de nachtapotheker. Het was de wens van de opdrachtgever om de woning, gelegen op de eerste verdieping, te moderniseren en er een nieuwe kantoorruimte aan toe te voegen.

Uitgangspunt vormde het behoud van een smal en langgerekt deel van het dakterras. Een vertikaal gekromde wand, afgewerkt met zink, scheidt kantoor en woongedeelte van elkaar. Aan de kantoorzijde dient deze wand als ‘lichthapper’ en kastenwand. Aan de terraszijde is de wand voorzien van spandraden met klimplanten. De plantenbakken dienen tegelijkertijd als langgerekte tuinbank, die net als de wand zelf doorloopt in het interieur.

Door de plattegrond van het kantoor taps toe te laten lopen ontstaat vooraan ruimte voor een lunchtafel. Achterin bevindt zich de directiekamer. Aan deze zijde is juist het dakterras van de woning breder, zodat hier ruimte is voor een tuintafel.

 

patiowoning schiedam - patio met schuifpui

patio en woonkamer gezien vanuit de keuken

patiowoning schiedam - zinken dak met kabels voor klimplanten

zinken dak met spankabels voor klimplanten

patiowoning schiedam - patio en woonkamer met gashaard

patio en woonkamer

patiowoning schiedam - patio met skyframe schuifpui

patio met zinken dak

patiowoning schiedam - badkamer met vrijstaand bad

badkamer met vrijstaande badkuip en wastafelmeubel

patiowoning schiedam - RVS en bamboe fineer

detail van de keuken: bamboefineer en roestvrijstalen aanrechtblad

patiowoning schiedam - keuken van bamboe

keuken in bamboefineer

patiowoning schiedam - pantry als kiosk

kantoorruimte met pantry

patiowoning schiedam - kantoor met lichtkoof

kantoorruimte met lichtkoof

patio na verbouwing
patio vóór verbouwing
plattegrond eerste verdieping (bestaand)
plattegrond eerste verdieping (nieuw)
dwarsdoorsnede (bestaand)
dwarsdoorsnede (nieuw)
dakranddetail met verholen plantenbak
patiowoning schiedam - bamboe balustrade

detail van de balustrade

patiowoning schiedam - nieuw stalen kozijn

nieuwe gevelsparing met stalen raam

de nieuwe achtergevel
sloop van het bestaande dakterras
programma: bovenwoning en kantoorruimte
grootte: 300 m2 BVO
plaats: Schiedam
jaar: 2009 - 2011

opdrachtgever: particulier
constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft
installaties: Climatic Design Consult
aannemer: Buunk Bouw, Barendrecht
interieurbouw: Inleven, Rotterdam

status: opgeleverd

fotografie: Raoul Suermondt