Op basis van de destijds geldende eisen in de woningwet werden de woningplattegronden al in de ontwerpfase verkleind. De badkamers zijn daardoor naar huidige maatstaven erg krap bemeten, en de bergruimte in de woningen is beperkt. Ook laat het om-en-omprincipe zich moeilijk verenigen met de hedendaagse behoefte aan privacy in de achtertuin.
De huurwoningen zijn inmiddels toe aan grondig herstel. Vanuit de behoefte om daarbij ook de gebruikswaarde van de woningen te vergroten is onderzocht in welke mate de woningen energetisch te verbeteren zijn. Daarnaast is gezocht naar oplossingen voor bergruimte, erfafscheidingen en het vergroten van de badkamers. Een casco-restauratie kan aangegrepen worden om kozijnen en daken weer in hun oorspronkelijke vorm te herstellen. Door daarbij een aantal slimme (maar eenvoudige) energiebesparende en isolerende maatregelen te nemen zijn de woningen te verbeteren tot energielabel A+.
In ons ontwerp combineren we nieuwe tuinbergingen en erfafscheidingen met groene hagen van verschillende hoogte. De hagenstructuur beweegt mee met het ritme van de om-en-omwoningen, maar staat hier, in tegenstelling tot de bestaande schuttingen en aanbouwtjes, duidelijk los van. De gerestaureerde woningen komen daarmee straks weer goed tot hun recht, zonder dat we daarbij teruggrijpen op de oorspronkelijke openheid van de achtertuinen. Aanvullend is onderzocht of (de toch al zeer beperkte) extra berg-/installatieruimte behouden kan blijven in de vorm van een flauw hellende dakopbouw. In een sterk terugliggende uitvoering zal deze slechts minimaal zichtbaar zijn vanaf de straat, terwijl de opbouw door zijn oost-west-ligging zeer geschikt is als dakconstructie voor het plaatsen van zonnepanelen.