winkelpand Hilversum

Met de sluiting van dit voormalige bankfiliaal in het vooruitzicht werd ons bureau door de gebouweigenaar benaderd met de opdracht om de begane grond weer geschikt te maken voor de verhuur. Het midden jaren 80 met spaarzame middelen gebouwde hoekpand viel in al zijn karakterloosheid uit de toon tussen de andere winkelpanden aan de Gijsbrecht van Amstelstraat – volgens winkeliers ‘de leukste winkelstraat’ van Hilversum’ – en een kwaliteitsimpuls was dan ook zeer gewenst. Als eerste en essentiële ingreep om de uitstraling van de winkel te verbeteren is besloten om de zeer lage winkelpuien en entree (2m10) fors hoger te maken.
Voor de renovatie van de plint is gekozen voor hoogwaardige materialen. De nieuwe verdiepinghoge winkelpuien van blank gelakt eikenhout zijn aan de buitenzijde afgewerkt met onderhoudsarme aluminium kozijnprofielen, en de vlakken tussen de puien zijn ingevuld met metselwerk waarin verticaal gemetselde bakstenen als een geplooid gordijn verspringen. Kozijnen, waterslagen en regenpijpen zijn uitgevoerd in bronskleurig geanodiseerd aluminium, passend bij de nieuwe grijsbruine baksteen.
In aanvulling op de renovatie van de winkelplint hebben we de haalbaarheid onderzocht om in een eventuele vervolgfase een tweede woonlaag aan het pand toe te voegen. De door ons ontworpen optopping biedt ruimte om aan de bestaande twee appartementen boven de winkelruimte nog vier ruime meerkamerwoningen toe te voegen. De meerwaarde van de extra huuropbrengst maakt het financieel haalbaar om van het hoekpand een waardige blikvanger in het straatbeeld te maken.
alt-tekst

artist impression met extra woonlaag

impressie oostgevel

impressie noordgevel

detail huisnummer

impressie woningtoegang

1205_OT_HT_NW_01
1205_OT_HT_NW_02
1205_OT_HT_NW_03
5678

nieuwe winkelplint

5678

geveldetail

5678

nieuwe winkelentree

programma: haalbaarheidsstudie optopping; renovatie gevel en winkelplint
grootte: 530 m2 BVO
plaats: Gijsbrecht van Amstelstraat, Hilversum
jaar: 2013-2014

opdrachtgever: Compact Real Estate, Hilversum
constructeur: Buro Broersma, Den Haag
aannemer: Bouwbedrijf Van den Hengel, Soest

status: haalbaarheidsstudie / opgeleverd

fotografie: John van Groenedaal