de schicht

de schicht

Woongebouw De Schicht vormt met 123 woningen een 200 meter lange geluidswal voor De Esch. De dubbelhoge, lichte galerijen met een fraaie afwerking in schoon metselwerk worden ontsloten met twee liften bij de hoofdtoegangen en twee trappenhuizen op de ‘kop’ en de ‘staart’ van het bouwblok.

Door een eerdere verbouwing waren de entreehallen, verstopt achter zware gemetselde kolommen, donker en onoverzichtelijk. De nieuwe vrijstaande postkasten en glasgevel zijn verder naar buiten geplaatst, waardoor een open en herkenbare entree ontstaat. De metselwerk plinten zijn in het interieur doorgezet en vertaald in sculpturaal metselwerk: een duurzame oplossing voor ruimteakoestiek en vandalisme. De warme uitstraling vormt een aankondiging van de sfeer van de bovengelegen galerijen.

De beide trappenhuizen op de koppen, die intensief door bewoners gebruikt worden, waren voorzien van gesloten stalen gevelplaten en daardoor verstoken van daglicht. Door deze gevel te vervangen door matglazen panelen weten hangjongeren zich nu bekeken en behoort ongewenst gedrag tot het verleden. ’s Avonds lichten de trappenhuizen van binnenuit op: de gedoseerde uitlichting geeft het bestaande gebouw een fraaie ‘kop’ en ‘staart’, die de sociale veiligheid vergroten en de toegang tot De Esch nieuw elan verlenen.

programma renovatie trappenhuizen en woningentrees
plaats Rotterdam
jaar 2009 – 2011

i.s.m. WDJA
opdrachtgever Woonstad Rotterdam
aannemer Bakker Arkel

status opgeleverd

fotografie Ossip van Duivenbode