ecologische vakantiewoning

ecologische vakantiewoning

Deze ecologische vakantiewoning is ondanks zijn bescheiden omvang zeer compleet. Woon-, eet- en slaapgedeelte hebben een gezamenlijk oppervlak van 43 m², maar ogen door een royale vrije verdiepinghoogte toch zeer ruim. Het ontwerp ligt niet vast, maar laat zich eenvoudig aanpassen op kavelvorm, oriëntatie en het beschikbare vrije uitzicht.

Voor de draagconstructie wordt gebruik gemaakt van gelamineerd fineerhout. De dragende gevels worden uitgevoerd als geprefabriceerde isolerende houten sandwichpanelen, zogenaamde ‘Structural Insulated Panels’. Deze relatief nieuwe bouwmethode, die net als traditionele houtbouw dusdanig eenvoudig is dat ook zelfbouw tot de mogelijkheden behoort, biedt een aantal belangrijke eigentijdse voordelen.

Door de geringe dikte van de gevelpanelen kan doelmatig worden gebouwd op een klein oppervlak: de bruto- / nettoverhouding van het vloeroppervlak ligt bij dit ontwerp op 87%, waar dat voor traditionele recreatiewoningen gemiddeld 65% is. Door machinaal te prefabriceren wordt ontwerpvrijheid door maatwerk gecombineerd met goede arbeidsomstandigheden, kwaliteitscontrole en een korte bouwtijd: na assemblage op locatie kan direct begonnen worden met de afwerking. Zuinig gebruik van grondstoffen resulteert in een beperkt gewicht. De geprefabriceerde onderdelen zijn daardoor gemakkelijk te transporteren en assembleren, en een eventueel benodigde funderingsconstructie kan beperkt blijven. Dit alles houdt de productiekosten laag en levert een hoge milieuscore op.
De gevel wordt afgewerkt met houten geveldelen, verduurzaamd volgens het shou sugi ban–proces. Bij deze van oorsprong Japanse techniek wordt het houtoppervlak verkoold waardoor het bestand is tegen insecten en schimmels. Schilderen is daardoor niet nodig. De maatvoering van de zwarte gevelbekleding wordt consequent doorgezet in erfafscheiding, gevelopeningen en de witgekleurde vaste interieurelementen, zoals binnenwanden en kasten. Door een zeer hoge mate van detaillering – waarbij het ontwerp van woning, interieur en buitenruimte nauwkeurig op elkaar worden afgestemd – ontstaat een hoogwaardige, luxe uitstraling met eenvoudige middelen.

programma vakantiewoning, tiny house
grootte 50 m2 BVO
plaats n/a
jaar 2016

opdrachtgever particulier

status ontwerp