patiowoning schiedam

patiowoning schiedam

Een apothekerswoning, daterend uit de jaren zeventig, bestond uit een eengezinswoning met openslaande deuren naar een riant dakterras en een apart verblijf voor de nachtapotheker. Het was de wens van de opdrachtgever om de woning, gelegen op de eerste verdieping, te moderniseren en er een nieuwe kantoorruimte aan toe te voegen.

Uitgangspunt vormde het behoud van een smal en langgerekt deel van het dakterras. Een vertikaal gekromde wand, afgewerkt met zink, scheidt kantoor en woongedeelte van elkaar. Aan de kantoorzijde dient deze wand als ‘lichthapper’ en kastenwand. Aan de terraszijde is de wand voorzien van spandraden met klimplanten. De plantenbakken dienen tegelijkertijd als langgerekte tuinbank, die net als de wand zelf doorloopt in het interieur.

Door de plattegrond van het kantoor taps toe te laten lopen ontstaat vooraan ruimte voor een lunchtafel. Achterin bevindt zich de directiekamer. Aan deze zijde is juist het dakterras van de woning breder, zodat hier ruimte is voor een tuintafel.

programma bovenwoning en kantoorruimte
grootte 300 m2 BVO
plaats Schiedam
jaar 2009 – 2011

opdrachtgever particulier
constructeur Pieters Bouwtechniek, Delft
installaties Climatic Design Consult
aannemer Buunk Bouw, Barendrecht
interieurbouw Inleven, Rotterdam

status opgeleverd

fotografie Raoul Suermondt