theater keldermanspoort

theater keldermanspoort

De gemeente Hulst heeft de intentie om de Keldermanspoort, de monumentale ruïne van de in 1596 verwoeste ‘Bollewerckpoorte’, uit te bouwen tot een binnenstedelijk openluchttheater. Voor de vormgeving van het theater is een prijsvraag uitgeschreven.
In ons voorstel voor het nieuwe Bolwerktheater vormt de ruïne het decor en uitgangspunt voor een nieuw te realiseren openluchttheater. De ingrepen aan het rijksmonument zelf blijven daarbij beperkt tot het verwijderen van enkele niet-originele elementen. Aan het monument worden vervolgens enkele nieuwe, losstaande elementen toegevoegd.

Over de ruïne wordt een rank gedetailleerd dak geplaatst, uitgevoerd in staal en glas. De trapeziumvorm van het dak volgt de contouren van de oude stadspoort en geeft vanaf de stadszijde gezien een versterkt perspectief, zoals vaker gebruikt in het theater. Het dak beschermt zowel het podium als de monumentale ruïne tegen de weersinvloeden. De onderzijde van het dak wordt afgewerkt met witgekleurde, buisvormige aluminium lamellen. Overdag filteren deze lamellen het directe zonlicht. ’s Avonds verstrooien de lamellen het kunstlicht en zorgen ze voor een gelijkmatige belichting van het monument. Ophangpunten voor theatertechniek worden door de lamellen aan het zicht onttrokken.

Op de ‘brug’, de oude waterpoort, wordt vlak boven het bestaande wegdek een plateau gelegd dat de helling van de brug volgt. De achterzijde van het plateau is omgezet en vormt zo een permanent zitelement met uitzicht op de Keldermanspoort. Het plateau is aan deze zijde handmatig, middels ingebouwde keldervijzen, een halve meter omhoog te brengen. Zo wordt voldoende helling verkregen om te kunnen fungeren als tribune.

De jury omschrijft het ontwerp in haar rapport als “spraakmakend, zorgvuldig en architectonisch goed uitgewerkt”. Het plan is geselecteerd uit 40 inzendingen en bekroond als “bijzonder ontwerp”.

programma openluchttheater en horecapaviljoen
grootte theater ca. 650 m2 BVO
grootte horecapaviljoen 125 m2 BVO
plaats Hulst
jaar 2013

opdrachtgever stichting Keldermanspoort, gemeente Hulst

status prijsvraaginzending, bekroond

impressie WAX Architectural Visualizations