In ons ontwerp kiezen we voor één helder gebaar. Met een heldere ‘museum-as’ door het gebied rijgen we, als de Koningsspil in een molen, alle functies aaneen: vrij toegankelijk (brug, picknickweide, dakterras), semi-openbaar (restaurant, winkel) en betaald (tentoonstellingsruimtes, uitkijkpunt, rondvaarten en fietsverhuur). Deze lange loper – afwisselend voetpad, brugdek en boardwalk – lost een veelheid aan vraagstukken in één element op: de vindbaarheid, de bereikbaarheid, de regie van het uitzicht en zelfs het klimaatconcept zijn gekoppeld aan deze Spil. De nieuwe brugverbinding heeft eerder de uitstraling van een voetpad dan van een civieltechnisch kunstwerk: in al zijn eenvoud – zwart houten dek, witte brugleuning – refereert de brug aan de bestaande houten voetgangersbruggen in de Alblasserwaard.
Het nieuwe bezoekersgebouw is in ons voorstel veel meer dan een kassa annex museumwinkel. Het is een fantastische plek voor een tussenstop op de wekelijkse fietstocht, een plek om op te warmen na een wandeling, een prettig restaurant waar de beste streekprodukten worden geserveerd. En dat alles bovendien met het mooiste uitzicht van Holland.
In ons ontwerp hebben we gekozen voor een architectuur die zich voegt naar het vocabulaire van molens en gemalen, zonder daarbij historiserend te werk te gaan. De nadruk ligt daarbij op een rijkdom in details en materialen – niet in een zoektocht naar een uitgesproken vormtaal. De eenvoudige orthogonale constructie, een bescheiden gebouwhoogte en lange lijnen benadrukken het lijnenspel in de polder. De vorm is eigentijds, maar de toepassing van traditionele materialen en bouwmethoden draagt bij aan de branding van het merk Kinderdijk: het basement is gemetseld met klinkers van Hollandse rivierklei, het houten skelet van het dak gebruikt houttechnieken uit het staande werk van houten molens en dak en gevels zijn bekleed met de zwarte eikenhouten schaliën die oorspronkelijk de kappen van de molens in Kinderdijk sierden. Het paviljoen zelf vertelt zo een verhaal over het bouwen, renoveren en onderhouden van het erfgoed en biedt daarbij kansen voor het uittesten van nieuwe methoden uit de restauratietechniek en de opleiding van molenbouwers en -restaurateurs.
Unesco Werelderfgoed
programma entreepaviljoen, brug en werkplaatsgebouw; terreinontwerp
grootte 1006 m2 BVO (paviljoen en werkplaatsgebouw)
plaats Kinderdijk
jaar 2014
opdrachtgever Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
landschapsontwerp Atelier Quadrat, Rotterdam
constructeur voetgangersbrug Witteveen+Bos, Amsterdam
haalbaarheidsonderzoek drijvende brug Royal HaskoningDHV, Amersfoort
installatie- en duurzaamheidsadvies Deerns Nederland B.V., Rijswijk
status besloten prijsvraag, runner-up uit 132 inzendingen
team Steven van der Goes, Berry Beuving, Irene Lopez, Denise Damme