De Haagse Vogelwijk, aangewezen als beschermd stadsgezicht, kenmerkt zich door een bebouwing van kleine villa’s en royale rijwoningen langs bochtige lanen. Ruim van opzet en met veel groen vormt het één van de meest geslaagde tuinstadwijken van Den Haag. Ons bureau kreeg opdracht voor een grondige en duurzame renovatie van een voor deze wijk zeer typerende hoekwoning, eind jaren 40 gebouwd naar ontwerp van gemeente-architect Geert Albers. Onze opdrachtgever stelde ons daarbij voor de uitdaging om een zeer energiezuinige woning te realiseren, met maximaal zicht op de pal op het zuiden gelegen diepe achtertuin én met een overvloed aan zon- en daglicht.
Aan de achterzijde van de woning ontwierpen we een royale (vergunningvrije) aanbouw, waarmee het vloeroppervlak op de begane grond ruim verdubbeld is. Dit maakte het mogelijk om, naast de keuken en de eetkamer, ook een royale woonkamer aan de tuinzijde te realiseren. Een ruim 17 meter lange en verdiepinghoge houten pui, die speciaal voor dit project is ontworpen, zorgt ervoor dat binnen en buiten naadloos in elkaar overgaan, terwijl vier royale dakkoepels zorgen voor een maximale hoeveelheid daglicht. Om grote temperatuurschommelingen in het interieur te voorkomen is ervoor gekozen om zowel de begane grondvloer als het dak van de nieuwe aanbouw uit te voeren in (zichtwerk)beton. De vloer en het aanrecht zijn afgewerkt met terrazzo, dat doorloopt in het exterieur. De naar verhouding kleine woonkamer aan de voorzijde van de woning blijft in gebruik als televisiekamer en is weer, net als vroeger, van de eetkamer gescheiden met een nieuwe en-suitekast.
De oorspronkelijke stalen ramen in de voorgevel waren bij een eerdere renovatie vervangen door houten kozijnen. Deze zijn vervangen door nieuwe metalen ramen, naar oorspronkelijk ontwerp, maar voorzien van tripel glas. De begane grondvloer, de gevels en het dak zijn van binnenuit geïsoleerd. In combinatie met lagetemperatuurverwarming en een balansventilatiesysteem, dat aan het zicht onttrokken wordt door slim gebruik te maken van op maat gemaakte inbouwkasten, is een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. PV-cellen en zonnecollectoren zorgen daarbij voor een maximale opwekking van duurzame energie. Met energielabel A+++ is de woning nu bijna energieneutraal.
Vanwege de nauwe relatie met de tuin is al vroeg in het ontwerpproces samengewerkt met tuinarchitect Joost Emmerik. Zijn lichtglooiende tuinontwerp grijpt terug op de natuur van het naastgelegen Westduinpark. Regenwater afkomstig van het dak wordt afgevoerd naar het laagstgelegen deel van de tuin, waar het in het duinzand tussen vochtminnende beplanting kan infiltreren. De al aanwezige beplanting in de tuin zal gaandeweg aangevuld en vervangen worden met een palet aan inheemse planten uit het omliggende duinlandschap.
beschermd stadsgezicht
programma woning
grootte 278 m² BVO
plaats Den Haag
jaar 2021 – 2023
opdrachtgever particulier
constructeur Bureau Broersma, Den Haag
bouwfysisch adviseur Climatic Design Consult, Nijmegen
aannemer Dijkxhoorn Bouw, Den Haag
interieurbouw Enderberg, Amsterdam
tuinontwerp Joost Emmerik
status opgeleverd
architect 1949 Geert Albers
fotografie Els Zweerink